homeagendaverstillingchrista versluis-gmeligklankschalenbehandeling, workshop, concertcontactlinks

verstilling in klank

Klankschalen

Klankschalen worden van verschillende materialen gemaakt. Zo zijn er kristallen,keramische en metalen schalen. Aangezien ik voornamelijk met metalen klankschalen werk, de volgende beknopte informatie:

Geschiedenis

Oorspronkelijk komen de schalen uit landen als Tibet, China, Japan, Nepal en India. Zij werden pas rond 1970 door de westerlingen ontdekt nadat de monniken vanaf 1951 uit hun kloosters werden verdreven en zij hun rituelen niet meer mochten uitoefenen. De schalen werden als kookpotten verkocht aangezien de vluchtelingen ze niet mee konden nemen en ze de rituele toepassing geheim wilde houden. Er is wel onderzoek gedaan naar het rituele gebruik, maar de oorspronkelijke bespelers van deze instrumenten hebben hierover maar heel weinig losgelaten. Inmiddels heeft men hier de heilzame werking van de “zingende schaal” ontdekt en worden ze veelvuldig toegepast ter ontspanning, ontplooïing en heling van lichaam en geest. Ook worden er nieuwe schalen gemaakt, soms met het omgesmolten materiaal van oude (gebarsten) schalen.

Tonen

De tonen en boventonen (trillingen) die een klankschaal kan voortbrengen zijn afhankelijk van de grootte, vorm en de legering (samenstelling) van de verschillende metalen. In principe bestaat een schaal uit zeven metalen, corresponderend met zeven belangrijke planeten:
Goud-Zon
Zilver-Maan
Kwik-Mercurius
Koper-Venus
Ijzer-Mars
Tin-Jupiter
Lood-Saturnus
Verschillende wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de trillingen die de planeten uitzenden .Hun trillingsgetallen en onderlinge trillingsverhoudingen komen verrassend overeen met ons harmonisch toonstelsel en de energiecentra van ons lichaam.
( Hans Cousto werkte deze onderzoeken verder uit en ontwikkelde ook de fonoferese of toonpunctuur met stemvorken, waarbij met heel gerichte trillingsverhoudingen wordt gewerkt.

Zie ook onder het kopje : Christa Versluis-Gmelig )

Gebruik

Om het brede scala aan trillingen aan de schalen te ontlokken moet men beschikken over de juiste kloppers (ook handen, vingers en lippen kunnen gebruikt worden) en vereist dit ervaring en techniek. Bovendien is het van groot belang om met zorg, verantwoordelijkheidsgevoel en respekt te werk te gaan, want de klanken/trillingen werken in op fysiek, emotioneel, psychisch en spiritueel niveau. Hoe ontvankelijker men is, des te meer men ervaart. En hoe vaker men deze trillingen ontvangt, des te sneller kan men in een diepe ontspanning komen en de positieve invloed op alle niveaus ervaren.